Bi mogo da mogu – Haustor

Bi mogo da mogu – Haustor
  • Post Category:NOVO / ROCK
HAUSTOR – „BI MOGO DA MOGU“

Pesma s četvrtog albuma zagrebačkog novotalasnog/world music/reggae benda Haustor i jedne od najpopularnijih grupa ovog podžanra u jugoslovenskoj diskografiji opisuje tugu tadašnje (a pogotovo sadašnje) emigrantske sudbine.

Od kada je Srđan Saher napustio grupu posle izlaska drugog albuma „Treći svijet“ poslednja dva, „Bolero“ iz 1986. i „Tajni grad“ iz 1988. bili su više solo radovi Darka Rundeka u kojima je, po rečima Petra Janjatovića u „YU rok enciklopediji“, : „…tražio izgubljeni zvuk Haustora“.

 

„Bi mogo da mogu“ (doslovna leksika) jedna je od, uz „Šal od svile“, omiljenih pesama Darka Rundeka. Inspirisana nadolazećim ratnim tenzijama i realnim viđenjem ’80-ih godina prošlog veka lirika nagoveštava emigraciju iz Jugoslavije koja je uzela maha poslednjih godina pred raspad i to pogotovo u redovima muzičara: Džoni Štulić je otišao u Holandiju, Marina Perazić i Firči su već bili u Njujorku, Koja u Londonu, a i Rundek se, sa porodicom, spremao za Francusku u koju je otišao 1991. S toga stihovi refrena: „Bilo je rano jutra tada kad je ostavio sve/čulo se samo kako ptice pjevaju/onda je stajao dugo s druge strane ulice/pustio suze da se same slijevaju“ deluju više nego jasno. A i u vreme kada godišnje ode od 30 do 60.000 ljudi iz Srbije bez ideje da će se vratiti jasno je zašto se Rundekova depresivna „immigrant song“ našla na ovoj listi.