Master Music kreativna booking agencija

Bi mogo da mogu – Haustor

Bi mogo da mogu – Haustor
HAUSTOR – „BI MOGO DA MOGU“

Pesma s četvrtog albuma zagrebačkog novotalasnog/world music/reggae benda Haustor i jedne od najpopularnijih grupa ovog podžanra u jugoslovenskoj diskografiji opisuje tugu tadašnje (a pogotovo sadašnje) emigrantske sudbine.

Od kada je Srđan Saher napustio grupu posle izlaska drugog albuma „Treći svijet“ poslednja dva, „Bolero“ iz 1986. i „Tajni grad“ iz 1988. bili su više solo radovi Darka Rundeka u kojima je, po rečima Petra Janjatovića u „YU rok enciklopediji“, : „…tražio izgubljeni zvuk Haustora“.

 

„Bi mogo da mogu“ (doslovna leksika) jedna je od, uz „Šal od svile“, omiljenih pesama Darka Rundeka. Inspirisana nadolazećim ratnim tenzijama i realnim viđenjem ’80-ih godina prošlog veka lirika nagoveštava emigraciju iz Jugoslavije koja je uzela maha poslednjih godina pred raspad i to pogotovo u redovima muzičara: Džoni Štulić je otišao u Holandiju, Marina Perazić i Firči su već bili u Njujorku, Koja u Londonu, a i Rundek se, sa porodicom, spremao za Francusku u koju je otišao 1991. S toga stihovi refrena: „Bilo je rano jutra tada kad je ostavio sve/čulo se samo kako ptice pjevaju/onda je stajao dugo s druge strane ulice/pustio suze da se same slijevaju“ deluju više nego jasno. A i u vreme kada godišnje ode od 30 do 60.000 ljudi iz Srbije bez ideje da će se vratiti jasno je zašto se Rundekova depresivna „immigrant song“ našla na ovoj listi.

Close Menu