Doris Dragović danas ima 60 godina: Gdje je sada i šta radi?

Doris Dragović

Ljubav prema muzici Doris je naslijedila od mamina brata, trubača Edija Radosavljevića, osnivača Splitskog festivala. Nakon što je na Eurosongu bila četvrta s ‘Marijom Magdalenom’, osvajala je brojne domaće festivale.

Doris Dragović nekada je žarila i palila estradom, snimila dvadesetak albuma, imala na hiljade koncerata, dvorana, stadiona, a danas voli ‘lipe bokune’. Rijetki, ali vrlo lijepi koncerti, svaki pripreman kao doktorat. Danas je takav pristup ispunjava. Nekadašnja miljenica nacije, kći je jedinica knjigovotkinje Alice u ‘Dalmi’ i poštanskog službenika Jakova Dragovića. Proslavila je svoj 60. rođendan.

Kao djevojčica silno je željela biti učiteljica, a privlačile su je i baletne papučice. Tad je glasno pjevala u osami svoje sobe. Uzori su joj bili Tereza Kesovija, Gabi Novak i Arsen Dedić.

Sa samo deset godina već je imala impresivnu kolekciju autograma koje su joj darivali Vice Vukov, Mišo Kovač, Arsen Dedić, Maruška Sinković, Gabi Novak, Ana Štefok i Tereza Kesovija. Čuvala ih je kao najveće bogatstvo u starinskoj kutiji.

Ljubav prema muzici naslijedila je od mamina brata, trubača Edija Radosavljevića, jednog od osnivača Splitskog festivala.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ranih osamdesetih pristupila je grupi More, a 1986. godine započela je solističku karijeru. Vrata slave širom joj je otvorio Zrinko Tutić, a Doris je ušetala ravno prema tronu.

Zrinko joj je napravio sedam albuma, redom platinastih tiraža, osim CD-a “Tvoja u duši”, koji je bio dijamantni. Prvo pa muško, reklo bi se jer Tutić joj je na samom početku saradnje, 1986. godine, napisao “Željo moja”.

Toje pjesma koja je i danas na svim play listama, a na Eurosongu u Bergenu Doris je s njom bila jedanaestom mjestu.

Istinska zvijezda bivše zemlje bila je rođena. Kraljica! Pohod na Eurosong ponovila je 1999. s još jednim magom estrade. Tonči Huljić napisao joj je “Mariju Magdalenu”. Bili su četvrti, iako su bili glavni favoriti za pobjedu. Ksenija Urličić i danas tvrdi da su trebali pobijediti.

– Nazvala me je ta njihova tajnica i rekla: ‘Znate, ima veliki problem s vašom pjesmom. Tu su muški glasovi koji nisu dopušteni na Eurosongu. Mogu se čuti samo glasovi koji su na pozornici. To su propozicije vrlo oštre, striktne, vi ih niste poštovali i razmišljamo da vas diskvalificiramo’, a ja kažem: ‘Što se sad događa’ – rekla je Ksenija Urličić.

U prvi čas nije shvatila, kasnije je spojila dva i dva. Dokazali su da su glasovi u funkciji instrumenta. Dakle, bez riječi, bez ičega, samo pozadina, dodatak glazbi. Bili su u funkciji jednoga glazbenog instrumenta koji je dopušten.

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

No pobjeda im je kliznula iz ruku. Urličić i danas smatra da nisu htjeli dopustiti da Eurosong na prijelazu u novo tisućljeće bude u maloj zemlji poput Hrvatske.

U međuvremenu Doris je 1995. s Mladenom Bodalcem snimila još jednu uspješnicu – “Baklje ivanjske”.

Od 1986. do 2002. gotovo redovito, jedanput na godinu, Doris izdaje albume. Pobijedila je 1995. na Zadarfestu s pjesmom “Ti”, a tri godine, 1994., 1995. i 1996., pobjeđivala je na festivalu Melodije Hrvatskog Jadrana s pjesmama “Ovo je naša krv”, “Jedini” i “Vrati se”. Rasprodala je 1997. godine tri koncerta u Lisinskom. Među njezinim hitovima najpoznatiji su “Željo moja”, “Tužna je noć”, “Dajem ti srce”, “Baklje Ivanjske”.

Za vaterpolista Marija Budimira udala se 1990., a u septembru iste godine rodila je sina Bornu. Nijedna veza dvoje javnih ljudi nije bila praćena s toliko simpatija medija i javnosti. Slike navijačice Doris na tribinama, bile su posvuda. Doris je u to vrijeme proglašena kraljicom Torcide.

Foto: Tino Juric/PIXSELL

Titulu je izgubila je deset godina kasnije kad je u novogodišnjoj noći pjevala crnogorskom predsjedniku Mili Đukanoviću.

Po povratku se nekoliko mjeseci nije pojavljivala u javnosti, a njezin prvi izlazak, na Hajdukovu utakmicu, neslavno je završio. Ogorčeni navijači Torcide javno su je izvrijeđali zbog licemjerja, odrekli je se preko novina i zauvijek je skinuli s trona.

Šok nacije bio je tim veći jer je samo koji tjedan prije, kad je u decembru 1999. godine preminuo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Doris kao najveća zvijezda, članica HDZ-a i kraljica Torcide, držala počasnu stražu uz njegov odar. Jedan od rijetkih koji joj nije okrenuo leđa bio je Zrinko Tutić.

Kantautor je 2013. reagirao na, kako se pisalo, “jednu od najvećih misterija u hrvatskom showbizu – zašto se Doris Dragović povukla s estrade”.

– Nema žena gdje pjevati, ne želi pjevati na seoskoj priredbi! Sada je imala divan koncert, bio sam, pjeva odlično. Ja to razumijem, imaš 50 godina i kažeš sebi: ‘Neću pjevati na primitivnim mjestima. Na kraju, nema gdje pjevati, nema takvih mjesta – izjavio je Zrinko.

Izvor: 24sata.hr

Pročitaj više: U 69. godini: Preminula pjevačica Bonnie Pointer