Dvije Dženane obradile još jednu sevdalinku: „Razbolje se Sultan“ u novom ruhu

Razbolje-se-Sultan-za-YT

Sopranistica Dženana Huseinagić i pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić u posljednje vrijeme nalaze se u žiži interesovanja. Pažnju publike i muzičkih kritičara privlače svojom interpretacijom tradicionalne i moderne muzike u neobičnoj kombinaciji.

Danas vam ove dvije umjetnice predstavljaju obradu najljepše sevdalinke „Razbolje se Sultan“. Osmanski sultan Sulejman I. na zapadu je stekao nadimak Sulejman Veličanstveni. Bio je sultan ogromnog Osmanskog carstva, u periodu kada je ono bilo najmoćnija zemlja islamskog svijeta. Upravo zbog toga opjevan je u mnogim tradicionalnim pjesmama, a zapamćen je kao mudri vladar i veliki graditelj.

Spoj klasičnog i tradicionalnog kakav imaju Dženane veoma je neobičan i predivan u isto vrijeme. Već sa prvom obrađenom pjesmom privukle su pažnju, a svojim trudom i zalaganjem uspjele su je i zadržati. U novu godinu ulaze s vrhunskom obradom sevdalinke, ali ovaj put u jednom aranžmanu koji izlazi iz uobičajenih okvira.

Dženane su ekranizirale svoju sevdalinku. Spot je sniman u Restoranu „Park Prinčeva“ koji se estetski idealno uklopio u obradu. Za ovaj zapis zaslužan je Anis Mujanović pod čijom je rediteljskom palicom i nastao.

Obradu „Razbolje se Sultan“ možete poslušati premijerno na muzičkom YouTube kanalu Hayat Produkcije.