HP SEVDAH: „Ašik osta’ na te oči“ u izvedbi Arifa Alajbegovića, Dragana Stojkovića Bosanca i Ake Hukelića

slika qdfqd

„Ašik osta na te oči“ je mlađa sevdalinka koje ja nastala u periodu između dva svjetska rata. Uticaj sevdaha je imao važnu ulogu u bosanskohercegovačkom književnom svijetu koji je u međuratnom periodu zapažen u djelima Safveta-bega Bašagića, Alekse Šantića i Osmana Đikića. Na taj način, sevdalinka „Ašik osta na te oči“ nije narodna pjesma i ne pripada usmenoj književnosti jer ima autora svoga teksta, Osmana Đikića, poznatog mostarskog pjesnika i dramatičara. Osman Đikić je autor još nekih sevdalinki za koje se misli da su narodne, kao što su: Đaurko mila i Đela Fato, đela zlato.

Sevdalinka „Ašik osta na te oči“ predstavlja veličanje ljubavi sa predominantnom strašću koja se krije ispod površine. Ova sevdalinka kombinuje elemente žudnje i želje momaka sa stidljivošću i pristojnošću djevojaka između kojih stoji neizostavan topos svake sevdalinke, ašik-pendžer koji pored toga što je prepreka, tako je i sredstvo za izjavljivanje ljubavi stoljećima.

Slušatelj ne može odoljeti ovoj pjesmi koja ga uvlači u magiju sevdalinke i svijet vlastite mašte. On je izolovan daleko od briga svakodnevnog života i prebačen u razmišljanje o svojim snovima i željama.

Sevdalinka „Ašik osta’ na te oči“ je prva od mnogih koje će se predstaviti javnosti u sklopu projekta HP Sevdah kojeg je pokrenuo Arel Češljar, kreativni muzički producent Hayat Productiona.“

„Ovim projektom odajemo priznanje jednoj od najznačajnijih lirskih kreacija. U narednom periodu, nastojat ćemo jednom sedmično predstaviti javnosti po jednu sevdalinku, a konačan cilj je sve te sevdalinke uobličiti u jedan album i na taj način doprinijeti očuvanju stare bosanske pjesme.“ – izjavio je Arel Češljar.

Sevdalinku „Ašik osta’ na te oči“ je izveo Arif Alajbegović, živa legenda sevdaha i vrsni poznavalac sevdalinke, uz Dragana Stojkovića Bosanca koji je svirao harmoniku i Aku Hukelića koji je svirao gitaru.