Master Music kreativna booking agencija

Ko je ubio Johna Lennona?

Ko je ubio Johna Lennona?

Ove godine bilježi se nekoliko nevjerovatnih “okruglih brojeva” vezanih uz Johna Lennona: 80 godina od njegovog rođenja, 40 godina od apsurdne pogibije, 60 godina formiranja Beatlesa u Hamburgu i 50 godina od njihovog razlaza. Već ova šokantna podudarnost čini Lennonov životopis intrigantnim, a onda je uz to objavljena vijest da se u izdanju zagrebačkog Rockmarka, uporedo sa svjetskom premijerom, pojavila nova biografija slavnog rock muzičara, i čiji naslov je intrigantan – ”Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde”.

Autorica je britanska novinarka Lesley-Ann Jones, koja je do sada objavila već 11 knjiga s muzičkom i show-biz tematikom, među kojima se izdvajaju hvaljene biografije velikih britanskih rock zvijezda (David Bowie, Freddie Mercury i Marc Bolan) te prošlogodinja knjiga njenih memoara ”Tumbling Dice”, u kojima otkriva svoje insajdersko znanje o nekim od najvećih skandala poznatih ličnosti našeg vremena.

U novoj knjizi istražuje život Johna Lennona, od njegovih ranih godina u Liverpoolu, preko Londona i Tokyja, sve do smrti u New Yorku, kada je 8. 12. 1980. u rock ikonu hice ispalio suludi Mark Chapman. Postavljajući zanimljivo pitanje ko je doista ubio Lennona, Jonesova analizira i objašnjava njegove različite životne faze, ljubavi,muzička ostvarenja, bitne ljude i događaje oko njega, predstavljajući sliku kompleksne i kontradiktorne osobe.

Je li Lennonov odnos s menadžerom Beatlesa, Brianom Epsteinom, bio više od poslovnog? Kakav je odnos imao s Bowiejem? Kako je izgledao tzv. Izgubljeni vikend, Lennonovo druženje s May Pang, partnericom koju mu je namjestila Yoko? Kako su se Lennon i Yoko nosili s otmicom Kyoko, kćeri Yoko iz prvog braka? S kime je Yoko Ono živjela ni tjedan dana nakon Lennonove smrti?… odgovori autorice, kao rezultat vlastitih istraživanja i ekskluzivnih informacija, na neki način su i odgovori na pitanje iz naslova knjige, koja je upotpunjena i brojnim fotografijama.

Close Menu