KONFERENCIJA FONOGRAM: IZAZOVI NEPOŠTIVANJA I NEDOREČENOSTI ZAKONA

KONFERENCIJA FONOGRAM

KONFERENCIJA FONOGRAM: IZAZOVI NEPOŠTIVANJA I NEDOREČENOSTI ZAKONA

U cilju otvorene komunikacije, a vezano za nedorečenosti i nepoštivanje implementacije trenutačnih zakonskih okvira o autorskom pravu i srodnim pravima, kao kolektivnom ostvarivanju prava na području muzičke industrije u kojoj prema neslužbenim podacima posredno i neposredno stvara i živi više od 15.000 ljudi u BiH, dana 21.03.2023. godine Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma “FONOGRAM”, organizovalo je u sarajevskoj Vijećnici Međunarodnu konferenciju.

Na Konferenciji  su govorili mnogi međunarodni i domaći stručnjaci, među kojima i predstavnica IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) gospođa Agnieszka Horak de Sousa,  te Generalni tajnik WICMI-ja ( World Innovation and Change Management Institute) Danijel Koletić. Oni su svom uvodu istaknuli da postoji nerazumijevanje političke javnosti  te da zbog neprovođenja zakonskih okvira  država, a samim time i korisnici proračuna godišnje gube ogromna sredstva, baš kao i domaće i međunarodne kolektivne organizacije.

Direktor Hayat Produkcije Ahmed Švrakić

Gospodin Ahmed Švrakić, u svom uvodu je istaknuo da se dobro podsjetiti citata Fridriha Niča koji je zapisao: „Bez muzike, život bi bio greška.”, uz istovremeno podsjećanje na probleme sa kojima se suočavaju svi učesnici u muzičkoj industriji u Bosni i Hercegovini. Prisutnim zvanicama i gostima se putem video linka, obratio i Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine g. Edin Forto, te se prema riječima Ministra, očekuje i formiranje radne skupine radi utvrđivanja svih manjkavosti sistema, kao i otklanjanja takvih manjkavosti. Jedan od vodećih advokata za autorska prava i srodna prava, g. Kemal Švrakić, moderirao je i dva panela, jedan pod nazivom: ”Pravni okvir i primjena zakona”, na kojem su sudjelovali: Tatjana Vitomir (Institut za intelektualno vlasništvo BiH), Branko Komljenović (potpredsjednik UO ZAPRAF Hrvatska), Rodoljub Stojanović  (Ricom Publishing i MultiMedia Music Beograd), Antonio Beus (predsjednik fonda za kinematografiju FbiH), Emir Haljković (direktor Stručne službe FONOGRAM BiH), te drugi panel pod nazivom: ”Iskustva kolektivnih organizacija i korisnika u primjeni zakona”, na kojem su sudjelovali: Maja Vidmar Klarić (direktor ZAPRAF Hrvatska), Hajdi Mostić (cco kompanije TELEMACH BH), Nikola Valentić (direktor OFPS Srbija), Jasmin Ferović (direktor muzičke produkcije BHRT), Ahmed Švrakić (predsjednik UO Fonogram). U Bosni i Hercegovini je u toku provedba reforme Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, kako je istaknuo ravnatelj Instituta za intelektualno vlasništvo, g.Josip Merdžo,  a za koji se očekuje da bi do kraja 2025. godine trebala biti okončana.

Za kraj iz Udruženja Fonogram ističu kako očekuju da će konferencija postati tradicionlna te se nadaju da će svi dijelovi državnog aparata ispuniti zakonom propisane obaveze što bi olakšalo rad kolektivnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Dodatne informacije: Udruženje za zaštitu prava proizvođača fonograma FONOGRAM, strucnasluzba@fonogram.org

Možda vas zanima: