Pjesma “Virtualni ti i ja”, bacit će Vas u razmišljanje!

NesKoH ft. Mejdi Sulejmani

Pjesma “Virtualni ti i ja”, bacit će Vas u razmišljanje! NesKoH ft. Mejdi Sulejmani!

Nedavno sam gledao dokumentarnu emisiju u kojoj je već stručno dokazano, da se fiziologija čovjeka polahko mijenja, tj. prilagođava položaju tijela u kojem smo dok držimo mobitel.

Sa dolaskom sljedećih generacija, to će se sve više pogoršavati.  Ta činjenica me zaista prepala, znači ne samo ljudski mozak I razum da se mijenjaju, već i anatomija.

Tehnologija toliko brzo napreduje, imam osjećaj da već polahko prestiže čovjeka i njegovo znanje. Smatram, (a u ovu činjenicu ubrajam i samog sebe), da sve više gubimo kontakt sa realnošću, sa pravom komunikacijom, sa pravim dodirima.

Čak I kad smo u društvu, nama veoma dragih ljudi, čak ni tad, na žalost, ne zapostavljamo naše “pametne telefone”. – rekao je NesKoH

Zašto je spot takav kakav jeste?

Svakoj pjesmi nastojim dati i jedinstveni vizualni svijet. Ovaj spot kombinuje snimke grupe i našeg današnjeg svijeta. Ultrakonekcije, ultra mreža, ekrana, smartfona, kamera, tableta…Okruženi smo non stop nekom tehnologijom. Jedna od dražih knjiga mi je 1984. od Georga Orvela, pa tako i film Gattaca…Knjiga je napisana 1949., a film snimljen 1997., pa vi vidite kako i dokle smo dogurali…Da li može još gore, ne znam, jedino da se ljudi kompletno izoluju, izgube totalno u virtualnom svijetu, u neograničenom labirintu informacija, ali bez duše.

Jedino što nam nije uspjelo, ni zahvaljujući naprednoj tehnologiji, (ili našem ne znanju da je potpuno iskoristimo ha ha, je mogućnost da Mejdi bude prisutan u spotu… Ali je u svaki segment bio upućen i pratio je kompletan proces. Što je najbitnije, Mejdi je potpisao pjesmu svojim virtuoznim solažama i prepoznatljivim stilom svirke.

Želite li prenijeti neku poruku?

Ne vjerujem da sam do sada objavio neku pjesmu, a da ne nosi određenu poruku ha ha. Znam da više ne možemo zamisliti život bez interneta i konekcije. Ali ja sam (hvala Bogu) živio u vrijeme kada je djetinjstvo bilo bez mobilnih telefona i moderne tehnologije.

Volio bih da ipak čovjek opet preuzme kontrolu nad samim sobom…. Da li je zaista potrebno da danas na svijetu postoji toliko informacija, da treba da gradimo posebne ogromne lokale sa serverima, koji moraju da se hlade ogromnim klimama…I tako zagađujemo našu planetu!? A baš u Marseju je planiran ogroman projekat izgrađivanja istih…

S kim ste sarađivali prilikom rada na pjesmi?

Ovu numeru smo snimali na jugu Francuske (vokale, gitara, bas, bubanj), a Mejdi je svoje dijelove snimao u Sarajevu.  Miks i mastering se radio u Italiji. Htio sam da postignem jednu posebnu težinu i moć zvuka, tako da mislim da se isplatilo raditi u tri različite države.

Planovi ?

U posljednjih par mjeseci se mnogo toga desilo. Napokon je live svirka počela, publika pokazuje posebnu želju za tim. A o ostalim planovima i projektima ćete saznati uskoro.

Možda vas zanima: Intervju za Master Music: NesKoH i Emma Zoldan o svojoj saradnji i muzičkim putevima