Prije 20 godina održan koncert Safeta Isovića u Zetri

Safet Isović

Jedan od najpoznatijih i najčešće emitovanih koncerata u historiji BiH je koncert Safeta Isovića u Zetri koji je održan prije 20 godina. Ovaj veliki solistički koncert u Sarajevu je bio na neki način svojevrsni pečat njegove bogate karijere.

Njegove intrepretacije bile su spektakularne, a u analima će ostati upisan i njegov veliki koncert u sarajevskoj Zetri u maju 2003.godine

Mnogi se slažu da “Šehidski rastanak” nikada niko nije otpjevao kao veliki Safet Isović.

Neki od njegovih najpoznatijih hitova su “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj, dilbere”.

Bio je pobjednik mnogih velikih festivala, dobitnik Zlatnog mikrofona i oko 35 zlatnih i srebrnih ploča, zatim dobitnik Estradne nagrade Bosne i Hercegovine i Estradne nagrade SFR Jugoslavije. Dvorane u kojima je održavao solističke koncerte širom svijeta, bile su prepune kad god je gostovao.

Jedna od zanimljivosti vezana za Safeta Isovića je ta da je rekao da nikada neće prihvatiti da pjeva u Beogradu. Nudili su mu više koncerata u Sava centru, ne pitajući za honorar, ali je Safet obećanje održao.

Umro je u 71. godini a ukopan je 4. septembra 2007. u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.