MasterMusic

Šta se krije iza hita „Bacila je sve niz rijeku“

Šta se krije iza hita "Bacila je sve niz rijeku"

Pjesma „Bacila je sve niz rijeku“ koju je otpjevala legendarna sarajevska grupa Indexi, a za njih je napisao omiljeni pjevač na Balkanu, Kemal Monteno, krije iza sebe tužnu priču, inspirisanu istinitim događajem. Zapravo, neki stihovi su upravo vezani za tužnu priču, a drugi stihovi vezani su za one malo ljepše trenutke.

Kako je to pokojni Kemal Monteno rekao za magazin „Azra“, pjesma je inspirisana autobiografskim pričama Davorina Popovića, koji je predvodio grupu Indexi, i samog Kemala Montena.

Foto: Internet

– Uvijek govorim istinu, sve priče u mojim pjesmama su istinite. Koje god pjesme da se sjetite, sve su to prave priče. Naprimjer, pjesma “Bacila je sve niz rijeku” je istinita priča. Nije baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi, jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči, ono… pobaciti. I otud je taj dio ‘nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet’ – pričao je tako Monteno.

Muziku je napisao gitarist Indexa, Fadil Redžić.

– Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i dogodilo se to. Dao sam to Kemi i on se zaljubio, to je sročio, a meni se na prvu nije svidjelo, taj tekst, usred bašte. Ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst – rekao je Redžić.

Sarajevski bend Indexi bio je jedan od prvih pop rock bendova na našim prostorima i izveli su brojne legendarne pjesme, a najpoznatiji su po dirljivim baladama. Jedan od najvećih hitova je upravo i pjesma “Bacila je sve niz rijeku.

Zatvori izbornik