Master Music kreativna booking agencija

World Music Fest Zeman: Svjetski festival i ove godine oduševljava publiku

World Music Fest Zeman: Svjetski festival i ove godine oduševljava publiku

World Music Fest Zeman je festival svjetske muzike koji se već treću godinu održava u Novom Pazaru.
Pored koncerata, u sklopu festivala odvijaju se radionice kako muzičke, tako i scenske, zatim razna predavanja koja imaju za cilj da educiraju publiku i približe world music scenu na najbolji način.
Pored pomenutih radionica i koncerta, u sklopu festivala se održava već tradicionalno takmičenje “Glas Zemana” koje svake godine okupi mlade izvođače iz regiona, koji njeguju tradicionalnu muziku Balkana. Na taj način festival nastoji da potakne mlade interpretatore da se aktiviraju i da daju svoj doprinos u očuvanju tradicionalne muzike svih naroda Balkana.

Uprkos posljedicama pandemije COVID-19 koja je prouzrokovala globalnu krizu u svim aspektima života, tako i u kulturi, tim World Music Festa Zeman je aktivno radio na novom izdanju, koje će ovog puta osim građana Novog Pazara, moći pratiti i publika iz cijelog svijeta.

Naime ovogodišnje izdanje muzičkog festivala World Music Fest Zeman bit će održano u online izdanju.


Photo by Ešref Džanefendić

Prvi koncert je održan 29. oktobra i publika je mogla uživati u live streamu putem RTV Novi Pazar i direktno na FB page festivala.
Otvaranje festivala smo povjerili umjetnici iz Damaska sa adresom u Parizu, Lynn Adib, koja je priredila fantastičan koncert sa jazz triom iz svoga stana, jer je u zakazano vrijeme koncerta u Francuskoj već bio na snazi novi lockdown.

Već 13. novembra slijedi koncert klasične muzike savremenog svijeta: Koncert kompozitora porijeklom iz Sandžaka.
Ovo je jedan novi momenat na festivalu, jer po prvi put predstavljamo umjetnike iz oblasti ozbiljne, umjetničke muzike, a ujedno se radi i o historijskom trenutku gdje se po prvi put izvode djela Sandžačkih kompozitora u Sandžaku.
Na repertoaru su djela kompozitora Ališera Sijarić, Hanan Hadžajlić i Kaće Hadžifezović-Sarajlić, a izvode ih Hanan Hadžajlić (flauta), Azmir Halilović (harmonika) i Davud Vesnić (klavir).


Photo by Ešref Džanefendić

Festival ove godine kao i prethodnih, tradicionalno zatvaramo takmičenjem “Glas Zemana” koje će se održati 14. novembra.
Na konkurs je stiglo 57 prijava iz cijelog regiona što je nas kao organizatore jako obradovalo i pozitivno iznenadilo, s obzirom na cijelu situaciju sa korona virusom zaista nismo očekivali toliki broj prijava.
Stručni žiri je odabrao 10 finalista od kojih će zbog pomenute situacije na kraju nastupiti ukupno 7 mladih umjetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.
Takmičare će pratiti festivalski ansambl kojeg čine akademski muzičari sastavljeni u sekstet: Meho Radoović (klarinet), Ivana Đurić (violina), Azmir Halilović (harmonika), Davor Maraus (bubanj i perkusije), Mejdi Sulejmani (gitara) i Asmir Isabegović (bass gitara).

“Podsjećamo da je World Music Fest Zeman jedan od najmlađih muzičkih festivala u regionu, te da su u sklopu prijašnja dva izdanja festivala nastupili umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Turske, Poljske i Meksika. Radujemo se novom izdanju festivala, stoga pozivamo sve zainteresovane da prate aktivnosti na našim društvenim mrežama i na taj način budu dio internacionalne umjetničke mreže”.

Publika će u svim koncertima moći uživati putem FB stranice festivala i u prenosu RTV Novi Pazar.

Close Menu