Zvanično: EXIT Festival održat će se od 13. do 16. avgusta

EXIT-svitanje-2
Zvanično: EXIT Festival održat će se od 13. do 16. avgusta

Organizatori su naveli da se ovakvom odlukom vraća nada za povratak live događaja i vraćanja normalnom životu.

EXIT tim najavio je da će se cijeli događaj organizirati u bliskoj saradnji s Nacionalnim kriznim štabom Republike Srbije, a kao jedna od mjera će biti smanjen kapacitet festival na pola od uobičajenih 55.000 posjetilaca po danu.

Također, bit će zatvoreni i pojedini rovovi i opkopi u kojima je inače smješteno oko 40 pozornica i zona. Ipak, najimpresivnija mjesta Petrovaradinske tvrđave koja čine EXIT legendarnim, kao što su kolosalna Dance Arena, Main Stage i ikonska No Sleep pozornica, kao i još neke pozornice, sjajit će i ovog ljeta punim sjajem.

“Ponovno pokretanje prodaje ulaznica kreće 1. juna, dok više detalja o festivalu, mogućnostima refundacije i programu stiže u nadolazećim danima. Veliki broj izvođača izuzetno je željan nastupiti ovog ljeta. Mnogi su bili u izolaciji mjesecima, odvojeni od fanova, pa EXIT vide kao mogućnost da se svi skupa ponovo ujedine”, naveli su iz EXIT tima.

Dodali su i to kako su dobili mnogo poruka i mailova podrške od umjetnika, agenata i drugih festivala, koji održavanje Exita vide kao šansu za oživljavanje kompletne svjetske event industrije.

“Još važnije od oživljavanja muzičke industrije je signal nade i optimizma koji šaljemo cijelom društvu, a to je da je najgore iza nas. Između širenja panike, koje u prošlom periodu nije manjkalo i optimizma, mi uvijek biramo ovo drugo. Prije tačno 20 godina, nakon decenije izolacije i rata u 90-ima, našli smo izlaz i prihvatili ga kao svoje ime. Sada je vrijeme da pronađemo globalni izlaz iz pandemijske krize”, rekao je EXIT-ov osnivač Dušan Kovačević.

Regionalni turistički eksperti na nedavno održanoj tribini “Od otkazivanja do otkaza” u sklopu međunarodne konferencije EXIT Strategy, iznijeli su procjenu kako je Srbija napravila jako pametan potez što je prva objavila ovakvu vijest, jer će mladi upravo biti prvi koji će putovati, te kako će se u državama koje to prepoznaju brže oporaviti turizam od drugih.

“O preporuci srpske premijerke da se Exit odgodi za avgust izvijestili su i brojni svjetski mediji. Slavni britanski list Guardian naveo je da je Srbija uspjela prevazići zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu kako će do avgusta epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Evropi. I američki Pollstar je pisao o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosio kako primjer EXIT-a može pomoći ubrzanju oporavka cjelokupne svjetske muzičke industrije”, poručili su.

Srbija, kao i mnoge evropske države, ponovo će otvoriti svoje granice bez ikakvih limita ili PCR testova. Organizatori napominju da ukoliko slučajno dođe do novog vala epidemije u pojedinim državama, posjetioci iz tih zemalja će morati proći PCR test koji će biti besplatan ili izuzetno jeftin.

Ipak, srpska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako epidemiolozi očekuju da će situacija u cijeloj Evropi do avgusta biti u potpunosti pod kontrolom.