Master Music kreativna booking agencija

Eddie Van Halena: Kralj i mecena gitarskog rifa

Eddie Van Halena: Kralj i mecena gitarskog rifa

Ne postoji osoba na svijetu koja barem jednom u životu, usput ili namjerno, nije čula neki rif Eddieja van Halena. U podlozi neke reklame, na nekom dvokasetašu iz osamdesetih, u kičasto uređenom kafiću punom ogledala… Taj stil prebiranja po gitarskim žicama bio je jedinstven i nenadmašan, unikatan kakav je bio i sam Eddie.

Rođen je kao plod ljubavi između naizgled nespojivog – oca Nizozemca i majke Indonežanke. Iako se rodio u Nizozemskoj, kad je imao sedam godina svi su doselili u Kaliforniju, gdje nije bilo teško upoznati se sa čarima rock muzike. Ipak, prva Eddiejeva ljubav bio je klavir i svirao ga je s bratom Alexom. Nije to predugo trajalo – u njihov svijet ušli su električna gitara i bubnjevi. Da je to bila istinska ljubav, dokazuje i njegovo vježbanje. Svakodnevno, mukotrpno, bez iznimke, još u tinejdžerskim danima kada je bilo puno logičnije da s momcima hara po plažama. Uzora nije manjkalo i od svakog je uzeo ponešto, ali formalno obrazovanje, barem što se tiče električne ili bilo kakve druge gitare, nikada nije imao. Čak nikada nije ni naučio čitati note.

S bratom Alexom i Markom Stoneom Eddie 1972. osniva grupu Mammoth, ali kao takva je vrlo kratko trajala. Bez puno diskusije ime mijenjaju u Van Halen, te tako kreću u nastupe po cijeloj državi. I, kako to obično biva, na jedan nastup će zalutati već poznati rocker imena Gene Simmons, basista već slavne grupe Kiss. Toliko mu se svidio njihov zvuk i nastup, da ih o svom trošku odvodi u New York da upoznaju Teda Templemana, producenta koji će ostati dugo s njima. Upravo ta prekretnica bila je ključna. Kroz saradnju s Templemanom 1978. snimaju album. S njim sklapaju ugovor i snimaju 1978. godine album “Van Halen” koji udara temelje modernog hard rocka.

U plodnim decenijama koje slijede uvrstili su se u uglednu grupu od 20 izvođača koji su prodali najviše albuma ikada. Sve je išlo baš kao u snovima – u pet godina zaredom nanizali su višestruko platinaste albume: “Van Halen II” (1979), “Women and Children First” (1980), “Fair Warning” (1981), “Diver Down” (1982) te po ocjenama muzičkih kritičara, vjerovatno i najbolji – “1984”.

Na tom albumu su vjerovatno sve te pjesme koje su svi čuli milion puta a da nisu bili ljubitelji hard rocka. Hitovi kao što su “Jump“, “Panama” i “Hot for Teacher“ obilježili su cijele osamdesete i kopirani su hiljade puta. U tom periodu Eddie van Halen također svira i slavnu solo dionicu na gitari u hitovima “Beat It” i “Thriller” Michaela Jacksona iz 1982.

Nikada nije krio da je u njegovom muziciranju sve nonšalantno i nimalo planirano.

“Radim sve što poželim. Zapravo ne razbijam previše glavu… Sve je prilično spontano”, izjavio je u intervjuu za Guitar Player 1978. Ta njegova virtuoznost nije samo plijenila zaljubljenike u rock muziku, očaravala je i iščuđavala njegove kolege. Mike McCready iz Pearl Jama rekao je jednom prilikom za Rolling Stone magazin da je sviranje Eddieja van Halena “zvučalo kao da dolazi s drugog planeta” te da se osjećao kao da “prvi put čuje Mozarta”. Bio je začetnik finger-tappinga, specifičnog pristupa sviranju električne gitare koji su kopirali mnogi nakon njega, pa čak i neki domaći muzičari u to vrijeme. U izboru 100 najboljih gitarista svih vremena Rolling Stonea 2015. Eddie van Halen našao se na visokom 8. mjestu, a grupa koju je osnovao ušla je u Hall of Fame 2007.

Preminuo je od zloćudne bolesti koja je krenula od jezika i grla. Mnogi su to pripisivali njegovom raskalašnom životu, pušenju, alkoholu i drogama, ali on je imao svoje objašnjenje. Naime, nije želio koristiti plastične nego bakarne trzalice, koje je prečesto držao u ustima i bio je uvjeren da je to uzrok bolesti. Sa bivšom suprugom Valerie Bertinelli/
Bio je čovjek voljen i cijenjen od svakoga ko ga je poznavao. Promijenio je svijet rock muzike i ponajviše uticao na razvoj glam-rocka. Njegova inspiracija je uvela mnoge mlade gitariste u svijet muzike uopšte, a stil kojim je svirao zauvijek će ostati poznat kao zvuk Van Halena. Eddieja van Halena.

IZVOR: oslobođenje, piše Nisad Selimović

Close Menu