Master Music kreativna booking agencija

Najznačajnija filmska ostvarenja u historiji Rock&Roll muzike

Najznačajnija filmska ostvarenja u historiji Rock&Roll muzike

Čuvena rečenica Show me a boy who never wanted to be a rock star, and Iđ’ll show you a liar iz filma Stardust, proglašena je za jednu od najboljih filmskih poruka u historiji Rock&Rolla. Publika je sa oduševljenjem prihvatila ostvarenja poput tog, odnosno priče o talentu, ambiciji, uspjehu i neizbježno, muzičkim razlikama i razočarenjima. Za vas smo ovom prilikom izdvojili njih pet.

1. The Girl Can’t Help It
The Girl Can Help It (1956) je jedan od najznačajnijih filmova u historiji rokenrola. Također, članovima legendarnog benda “The Beatles” bio je važan podsticaj za početak karijere.

2. Jailhouse Rock
Jailhouse Rock iz 1957. je jedno od najuspešnijih ostvarenja u filmografiji Elvisa Prislija. Za taj film je napisan niz pjesama od kojih su neke (Treat Me Nice, Jailhouse Rock…) postale veliki hitovi. Režiju potpisuje Ričard Torpe.

3. Privilege
Privilege (1967) se bavi mladim rokerom koji sticajem okolnosti postaje zvijezda, a njegova popularnost ga čini apsolutnim autoritetom omladine. Na sadržaj tog filma je u velikoj mjeri uticao Lonely Boy, kanadski dokumentarni film posvećen popularnom pjevaču Polu Anki iz 1962. godine.

4. School of Rock
Ovaj film iz 2003. godine režisera Ričarda Linkletera, Džeku Bleku je za ulogu rok muzičara Djuija Fina doneo MTV filmsku nagradu. Fin je neko kome ništa ne ide od ruke, a povrh svega, kasni sa plaćanjem kirije za stan u kome živi sa svojim dugogodišnjim prijateljem Nedom. Kada Ned dobije poziv za posao u jednoj školi, Fin odlučuje da se pretvara da je on kako bi riješio svoje finanisijske probleme i učenike priprema za Borbu bendova.

5. Phantom of the Paradise
Phantom of the Paradise je horor filmski mjuzikl iz 1974. godine, čiju režiju potpisuje Brajan de Palma. U filmu, unakaženi kompozitor piše muziku za ženu koju voli. Međutim, njegov producent ga izdaje i krade njegova djela kako bi otvorio rok palatu. Uprkos početnom neuspjehu, Phantom of the Paradise je vremenom postao jako gledan.

Close Menu