MasterMusic

Kako je nastao saksofon?

Pise: Belma Radoović

Saksofon ( tal. Sassofono, engl. Saxophone). Ovaj instrument ime je dobio po Adolphu Saxu, belgijskom muzičaru i izrađivaču instrumenata koji ga je patentirao davne 1846. Godine. 

Adolph je poticao iz porodice koja se bavila izrađivanjem instrumenata.

Kao dječak svirao je flautu i klarinet a sam se upustio u izradu instrumenata već sa 15  godina.

Ono što je interesantno kod saksofona, premda je izrađen od metala on pripada skupini drvenih duvačkih instrumenata.

Osnovni je razlog taj što se ton proizvodi pomoću drvenog jezička (pisak,trska, platica), kao kod klarineta, oboe…

Ono što je bila Saxova namjera jeste konstruisati instrument koji će biti najglasniji među drvenima a najprilagodljiviji među limenima.

I tako je nastao Saksofon!

U svojim početcima koristio se najprije u vojnim orkestrima u Francuskoj, Belgiji itd. U simfonijskim orkestrima vrlo rijetko, uglavnom za izvođenje solo dionica.

Veliki kompozitori poput Hectora Berlioza, Rossinia i sl. prepoznali su zvučne sposobnosti saksofona te ga počeli koristiti u svojim kompozicijama.

Ipak, vrhunac svoje popularnosti steći će dolaskom jazz muzike na scenu. Postaje jedan od najviše upotrebljavanih  i najomiljenijih instrumenata širom svijeta, sinonim u jazz muzici 20. Stoljeća.

Saxophone Jazz player

Do kraja 1920 tih već ga je sviralo milion i po Amerikanaca.

Neka od važnijih imena saksofonskog svijeta prošlog stoljeća su Charlie Parker, Stan Getz, Sonny Rollins, John Coltrane..

Osim jazza gdje je ostavio neizbrisiv trag saksofona je našao svoje mjesto u pop i rock muzici gdje je ostao u širokoj upotrebi do danas.

Saksofon je brzo dobio zasluženo mjesto i u umjetničkoj muzici, danas na gotovo svakoj Akademiji širom svijeta možemo naći katedre saksofona.

Tu su i takmičenja, seminari, festivali koji nose ime po Adolphu Saxu.

Sve se više koristi i u narodnoj muzici, naročito u vlaškoj narodnoj pjesmi i sviranju kola te u narodnim orkestrima.

Nema sumnje da bi Adolph Sax da je danas živ bio iznenađen, a također i zadovoljan, kako je saksofon iz 1846 te postao mega i univerzalno popularan te je postao presudan u definiranju zvuka muzike 20tog stoljeća.

Zatvori izbornik