Na današnji dan prije 45 godina umro je Kralj rock and rolla Elvis Presley

Tog dana, trebao je odletjeti iz Memphisa na još jednu turneju.

Elvis Presley, kralj rock’n’rolla, umro je na današnji dan, 16. augusta 1977. godine, u dobi od 42 godine.

Tog dana, trebao je odletjeti iz Memphisa na još jednu turneju.

No, Elvis Presley je proživljavao teške trenutke. Konzumiranje droge uzimalo je sve veći danak: Kralj rock and rolla patio je od glaukoma oka, povišenog krvnog pritiska, oštećenja jetre…

Vjerenica Ginger Alden pronalazi ga u besvjesnom stanju na podu kupaonice. Pokušaji oživljavanja bili su neuspješni: U 15.30 sati u bolnici Baptist Memorial Hospital u Memphisu umro je Kralj.

Nikad smrt nekog muzičara nije izazvala takvu tugu.

Jer, Elvis Aron Presley još za života je postao legenda i neokrunjeni Kralj rock ‘n’ rolla. Rođen 8. januara 1935. u Memphisu, počeo je javno pjevati već s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu.

Pet godina kasnije napustio je školu i poželio raditi kao portir u kinu i vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, ubrzo i prvu ploču (1954).

Uspon Elvisa Presleya počinje sredinom 50-tih godina hitovima That’s All Right Mama i Heartbreak Hotel. U periodu od 1960. do 1975. godine izdao je 52 ploče i prodao oko 600 miliona nosača zvuka.

Stoga ne čudi da je u periodu od 1957. do 1966. godine Presley bio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.
Godine 1975. nastupaju ozbiljni zdravstveni problemi, dijabetes, gastritis, a pridružuje se i droga o kojoj je kralj postao ovisan. U aprilu 1977. godine doživljava srčani udar, ali ne mijenja način života.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: U 20-ak godina karijere objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 sedmica.

Pročitajte više: Poznati muzičar tvrdio da je Elvis bio rasist

Pratite nas na Facebook Master Music