Master Music kreativna booking agencija

Nikolina Vujić: Sigurnim korakom ka samom vrhu

Mlada umjetnica Nikolina Vujić koja je prepoznatljiva po svom autentičnom muzičkom pravcu po kojem je prepoznatljiva na bh. i regionalnoj muzičkoj sceni. Nedavno je predstavila numeru I spot za pjesmu “Tišina” koja je izazvala veliko interesovanje kod slušaoca. Pjesma simboličnog naziva otjelovila je sadržajem i formom jedno lično putovanje, introspekciju, shvatanje i prihvatanje životnog puta, te činjenicu da smo mi ti koji u svakom trenutku donosimo odluke i preuzimamo odgovornosti. Nikolina nam je otkrila kako je započela svoju muzičku karijeru, kako je izgledao njen stvaralački put, te kako se nosi sa slavom koja je “uzdrmala”.

U jednom od gostovanja rekla si da si se muzikom počela baviti dosta rano. Kakva je muzika „živjela“ u vrijeme tvojih početaka?
Muzika na kojoj sam odrasla je uključivala blues, soul, rock i pop 80-tih i 90-tih godina. Dan danas se sjećam svog oduševljenja kada sam po prvi put poslušala kasetu na kojoj je bio album „Bad“ od Michael Jacksona. 80-te godine su donijele novu renesansu u muzici koja je punudila osvježenje u pogledu zvuka, nova rješenja, drugačiji kolorit u aranžmanu pjesama, igranje i miješanje stilova i po meni muzika je zadržala jako bitan aspekt a to je storytelling. Kroz svoje odrastanje istraživala sam razne žanrove i muzika koja bi uvijek ostavila utisak na mene je bila ona koja u sebi sadržala značajne poruke kao i ritam koji vas pokreće. Danas se sam sound muzike dosta pojednostavio i nažalost gubi značenje i smisao, a uz to je prisutna i hiperprodukcija zbog koje muzika gubi na kvaliteti. Za mene je potrebno da se muzikom prenose poruke koje će propagirati prave vrijednosti i buditi ono najbolje u ljudima, ili da kroz kvalitetan storytelling ukaže na realne probleme današnjice.

Publici si premijerno predstavila pjesmu „Tišina“. Kako je izgledao stvaralački put?

Pjesma je nastala nakon što smo moj dugogodišnji kolega, a sada i prijatelj, Edvin Hadžić i ja shvatili da spajanjem našeg muzičkog ukusa, interesovanja, iskustva i talenta možemo kreirati muziku kakvu mi volimo i na taj način ponuditi osvježenje kakvo je potrebno našoj muzičkoj sceni. Nakon što je Edvin poslušao jednu moju autorsku pjesmu, u tom trenutku baladu na engleskom jeziku, shvatio je u kojem pravcu zajedničkim snagama možemo krenuti pa je spojio moje i svoje ideje, elemente muzike 80-tih, te ih prezentovao kroz sjajan aranžman, u koji sam se ja odmah zaljubila.

Šta čini jedan tekst pjesme dobrim?
Za svaku novu pjesmu vrijedi i novo pravilo pa i u aspektu pisanja teksta. Bitno je šta vas kao autora inspiriše i da se kroz taj tekst osjeti vaša priroda i iskrenost. Za mene je tekst nekada introspekcija i ima dublje značenje i poruku, ali je nekada i zabava. Ono što je važno jeste da publika osjeti vas, ono što vi iskreno jeste.
Da li tvoja pjesma ima jasnu poruku koju želiš da pošalješ publici?
U momentima kada sam pisala tekst za ovu pjesmu, mnogo sam razmišljala o tome šta nas sprečava da ostvarimo svoje želje ili snove, da li su to drugi ljudi, okolnosti ili mi sami. Kroz tekst pjesme sam željela svakom slušaocu ponuditi prostor i slobodu da na svoj sopstven način interpretira pjesmu, ali u svojoj suštini ona predstavlja moje lično putovanje, introspekciju, shvatanje i prihvatanje tog putovanja kakav je život i da u svakom trenutku smo mi ti koji donosimo odluku i preuzimamo odgovornost za ono što želimo ili ono o čemu sanjamo. Da li ćete izgubiti sebe na tom putu ili ćete naći ono što tražite, da li ćete se ponovo dovesti do iste situacije ili ćete zanemariti strah, da li ćete pustiti ili ćete se prepustiti? – Svako ima svoj odgovor.
Nova pjesma je već našla svoje mjesto na play listama slušaoca. Kako na tebe djeluje uspjeh, s obzirom da izvođači često imaju problem da „ostanu svoji“?
Možda određeni izvođači žele pobjeći od onoga što oni zapravo jesu ili ne mogu prihvatiti način ili tempo kojim se njihovi muzički putevi razvijaju. Vjerujem da se upravo zbog hiperprodukcije i zbog konstantne utrke da budemo „bolji od juče“, javlja strah da ćemo ostati neostvareni ili nezadovoljni. I zbog toga ne uživamo u samom procesu i iskustvima koje nam život donosi. Ja sam do sada ostvarila mnogo toga i bitno mi je da ostanem svoja jer jedino na taj način mogu i dalje pratiti svoje srce i snove.

Šta je ono što ti je najveća inspiracija?
Ljubav, jer je ona smisao svega.
Sa kim ti je saradnja do sada najdraža?
Bilo bi nepošteno s moje strane da izdvojim jednu saradnju, jer svaka saradnja mi je bila posebna na svoj način i otvorila mi naredna vrata i donijela veće izazove. Jako sam sretna što imam bogato iskustvo i što sam radila sa jako talentovanim i profesionalnom ljudima i da sam zbog takvih saradnji ja kao osoba ali i kao muzičar napredovala.
Reci nam u kakvim si muzičkim aktivnostima? Šta još spremaš za publiku?
Za mene prva autorska pjesma predstavlja novi početak i veliki izazov koji me čini ispunjenom i jako sretnom. Muzika je dio mene i truditi ću se da nastavim marljivo raditi u pogledu autorske muzike, jazz muzike kao i muzičkog teatra. Ono što slijedi nakon promocije pjesme jeste i svjetska premijera mjuzikla Spring Awakening u kojem tumačim ulogu Ilse, a koja će biti održana online 23. i 24. oktobra ove godine putem stranice www.broadwayacrossborders.org . Naime, u mjesecu septembru ove godine, nakon 7 godina aktivnog djelovanja na polju muzičkog teatra i suradnje sa rediteljem Aaron Thielenom i muzičkim rediteljem Ryan Nelsonom iz Chicaga, postala sam član globalne organizacije Broadway Across Borders što me uz autorski prvijenac još više motiviše da nastavim raditi i kreirati.

Zatvori izbornik